Sidebar
جستجو در مجله کودک
پستهای پربازدید
تگهای محبوب
استفاده کودک از موبایل | 0 تا 100 آنچه که هر والدینی باید بدانند
کودکتان دائما در حال بازی کردن با موبایل و تبلت است و از این موضوع کلافه شدهاید؟ آیا نمیدانید استفاده کودک از موبایل واقعاً به نفع او است یا ضررش؟ جای درستی را برای مطالعه انتخاب کردهاید.
این روزها استفاده کودک از موبایل اجتنابپذیر است و از طرفی هم آسیبهای به قدری ویران کننده است که هر مادر و پدری را نگران میکند. در چنین شرایطی باید چه کرد؟ اگر شما جزو آن دسته از والدینی هستید که میخواهید 0 تا 100 مسائل، مشکلات و فواید استفاده کودکان از موبایل و تبلت را زیر ذرهبینتان بگذارید، قصه گو را تا انتهای این مطلب، همراهی کنید.
استفاده کودک از موبایل را آزاد بگذاریم یا مانع آن شویم؟
در همین لحظه که در حال خواندن این مطلب هستید، در دنیایی زندگی میکنیم که روز به روز بیشتر با تکنولوژی عجین میشود و اینترنت به بخشی جداناپذیر از زندگی همه ما تبدیل شده است. برای اثبات این موضوع، نیازی نیست راه دوری بروید! همین حالا خودتان برای پیدا کردن جواب سؤال هایتان ر رابطه با استفاده کودک از موبایل، از اینترنت و این مطلب از وب سایت ما استفاده کردهاید. این روزها همه به سمت تکنولوژی روانه شدهاند و اگر بخواهیم جلوی این جریان را بگیریم، در واقع این خود ما هستیم که آسیب آن را میبینیم! دراینبین، کودکان و جوانتر ها، بیش از هر زمان دیگری تمایل برای استفاده از انواع ابزارهای الکترونیکی دارند و بهاحتمال زیاد، کودک شما هم دائما در حال بازی یا تقاضای موبایل و تبلت است.
با این تفاسیر، محروم کردن دلبندتان از این فضای جذاب و البته آسیبزا، اصلاً نتایج خوبی ندارد! چرا که ممکن است احساس محرومیت و کم بودن از هم سن و سالانش گریبان گیر درونش شود و مشکلات حادتری را به وجود آورد.
از طرفی دیگر، جامعه به ترتبیت جوانهایی که با تکنولوژی عجین شدهاند واقعاً نیاز دارد و نمیتوان از کاربردهای فوق العاده آن فرار کرد. در چنین شرایطی بهترین کاری که میتوانید انجام دهید، رعایت اعتدال است. نه تنها کودکتان را منع نکنید، بلکه از استفاده بیش از حد جلوگیری کنید. در ادامه با آسیبها و فواید استفاده کودک از موبایل بیشتر آشنا میشوید و با اعماق وجودتان فرا میگیرید که چگونه این استفاده را مدیریت کنید.
از چه سنی باید برای کودکان موبایل تهیه کرد؟
یکی از پرتکرارترین سؤال های والدین در رابطه با موبایل و تبلت آن است که دلبندشان از چه سنی میتواند این دستگاه را داشته باشد؟ در واقع اگر برای کودکتان موبایل یا تبلت خریداری کردهاید، آیا واقعاً کار درستی انجام دادهاید؟
پاسخ به این سؤال را باید با سؤال بدهیم. آیا کودکتان در شرایط سنی قرار دارد که آماده دریافت موبایل و تبلت باشد؟ آیا به حدی از بلوغ رسیده است که به قوانینی که برای مدیریت استفاده کودک از موبایل وضع میکنید، عمل کند؟ آیا فرزند مسئولیتپذیری دارید؟ و ….
همه و همهی این سؤالات دستبهدست هم میدهند تا ببینید آیا کودکتان میتواند موبایل داشته باشد یا خیر؛ اما بهعنوان یک توصیه، این موضوع را در نظر داشته باشید که فرزندتان در بخشی از زمان رشدش، بسیار کنجکاو است و در این زمان اشتباه بزرگی است اگر موبایل را در اختیار او قرار بدهید. بهترین زمانی که میتوانید این کار را انجام دهید تا کنجکاویها کمی فروکش کرده باشد، دوره دبیرستان است. البته این زمان، برای همه یکسان نیست و با توجه به شناختی که از فرزندتان دارید میتوانید بهترین تصمیم را برای او بگیرید.
عوارض موبایل برای کودکان
بیایید کمی با هم روراست باشیم و بدانیم که استفاده بیش از حد موبایل و تبلت برای کودکان، واقعاً آسیبزا است. شناخت این عوارض و آسیبها به شما کمک میکند تا برنامهای جدی برای مدیریت فرزندتان بچینید و درصدد وضع قوانینی برای استفاده از موبایل و تبلت بربیایید. بنابراین، بیش از این منتظرتان نمیگذاریم، برویم تا با عوارض موبایل برای کودکان بیشتر آشنا شویم.
مضرات موبایل برای چشم کودکان
بدون شک اولین آسیبی که گریبان گیر کودکانی میشود که بیشازحد از موبایل و تبلت استفاده میکنند، ضعیف شدن بیناییشان است. قانونی وجود دارد که از آن با عنوان 20.20.20 یاد میشود. این قانون برای کسانی است که به مدت طولانی مجبور هستند به مانیتورهای لپتاپ، موبایل و تبلت نگاه کنند. این قانون میگوید به ازای هر 20 دقیقه کار با این دستگاههای الکترونیکی، باید بهاندازه 20 ثانیه به شی که رد فاصله 20 فوتی (6 متری) شما قرار دارد خیره شوید!
از این رو مطمئن هستید که کودکان این قانون سرشان نمیشود و محال است 20 ثانیه از موبایل و تبلت چشم بردارند. بنابراین در نه تنها خستگی چشم، بلکه ممکن است آسیبهای بعدی هم عایدشان شود.
موبایل باعث و بانی کم خوابی کودکتان است .
اگر استفاده کودک از موبایل در بازههای زمانی طولانی است، بهزودی منتظر مشکلات اختلال خواب به خصوص کم خوابی کودکتان باشید. این موضوع تنها به کودکان اختصاص ندارد و بزرگسالان زیادی هم با آن دست و پنجه نرم میکنند، اما کودکان در معرض خطر بیشتری هستند. میپرسید چرا؟ فرزندتان در دوره رشد خود قرار دارد و خواب، یکی از مهمترین بخشهای این رشد جسم و روان است. اگر واقعاً به فکر سلامت کودکتان هستید، این را بدانید که او باید روزانه بین 10 تا 12 ساعت بخوابد. ساعتهایی که استفاده از موبایل و تبلت نقش به سزایی در کاهش آن دارند! این دستگاهها از خود نور آبی ساطع میکنند؛ نوری که به مغز این فرمان را میدهد صبح است و باید بیدار باشد. ازاینرو، کودک حتی اگر بخواهد هم احتمال خواب او بسیار کمتر است.
میخواهید فرزندتان چاق شود؟ دائما به او موبایل و تبلت بدهید!
اگر دلبندتان بیش از حد با موبایل و تبلت بازی میکند، چاقی تنها یکی از عوارض کوچکی است که نصیبش خواهد شد. بازی با موبایلها و تبلت ها باعث میشود کودک هیچ تحرکی نداشته باشد و روز به روز اضافه وزن پیدا کند. بدتر از این موضوع، عادتی است که در او شکل میگیرد و شاید در آیندهای نزدیک دیگر به بازیهای تحرکی، علاقهای نشان ندهد! اگر این چاقی ادامه پیدا کند، با خود بیماریهای دیگری نظیر سکتههای قلبی، مشکلات مفصلی، دیابت و … را همراه میکند و باید برای وزن کودکتان اهمیت زیادی قائل باشید و واقعاً آن را کنترل کنید.
پرخاشگری، آسیبی جداناپذیر از بازیهای ویدیویی خشونتآمیز
تا به حال توجه کردهاید که کودکان به بازیهای خشونتآمیز علاقه زیادی نشان میدهند؟ اگر فرزندتان پسر است، احتمالاً این موضوع را بهتر درک میکنید و تجربه آن را داشتهاید. بازیهای خشونتآمیز در بین کودکان طرفداران بسیار زیادی دارند و هرچه این خشونتها بیشتر باشد، محبوبیت آنها هم بیشتر میشود. مطالعات زیادی نشان داده است که کودکان و نوجوانانی که بازیهای خشونت آمیز دارند در اجتماع هم از خودشان رفتارهای پرخاشگرانه نشان میدهند و کمکم به بخشی از وجودشان تبدیل میشود. از بارزترین نشانههای این کودکان آن است که در تعارض با هم سن و سالان، والدین و معلمهایشان هستند. بنابراین، بهترین کاری که میتوانید انجام دهید، دور کردن فرزندتان از این بازیهای خشونتآمیز است.
عملکرد تحصیلی کودکان چه میشود؟
اگر استفاده کودک از موبایل برای مدت زمانهای طولانی انجام میشود، افت تحصیلی، یکی دیگر از آسیبهایی است که ممکن است عایدشان شود. این روزها استفاده از موبایل در کودکان و نوجوانان روز به روز در حال بیشتر شدن است. آنها به محض به خانه آمدن بازی میکنند، موبایل و تبلت را با خودشان به مدرسه میبرند و همه تمرکز خود را از دست میدهند، تمام وقتشان را صرف صحبت با دوستان میکنند و همه این موارد دست به دست هم میدهند تا افت تحصیلی فرزندتان، اولین نتیجه ویرانگر این موضوع باشد.
اعتیاد فقط در مواد مخدر خلاصه نمیشود.
اگر با خودتان فکر میکنید اعتیاد تنها در مواد مخدر خلاصه میشود، سخت در اشتباه هستید. اعتیاد تنها مواد مخدر نیست و همین استفاده کودک از موبایل، میتواند به بلای جان فرزندتان تبدیل شود. اگر فرزندتان بیش از اندازه از تبلت و موبایل استفاده میکند، به آن اعتیاد پیدا میکند و در صورت عدم وجود آن، احساس بی قراری میکند و درونش مشوش میشود. این افراد حتی در زمانهایی که استفاده خاصی از آن ندارند و موبایلشان همراهشان است بارها آن را چک میکنند.
استفاده زیاد کودک از موبایل، ارتباطات اجتماعی او را زیر سؤال میبرد.
یکی از گرانترین خسارتهایی که استفاده بیش از اندازه از موبایل و تبلت برای کودکتان رقم می زند، کاهش تواناییهای او در ارتباطات اجتماعی است. از آنجایی که کودک دائما در حال بازی کردن است، امکان قرار گرفتن او در موقعیتهایی که بتواند مهارتهای ارتباطیاش را بهتر کند، واقعاً کمتر است. اگر این موضوع ادامه دار باشد و او نتواند نحوه درست ارتباط با هم سن و سالان را بیاموزد، در آینده زندگیاش نه تنها در روابط عاطفی بلکه برای شغلش هم دچار مشکل خواهد شد.
راهحل چیست؟
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم، بهترین کاری که میتوانید در این زمینه انجام دهید، مدیریت کردن است. در واقع بهتر است بگوییم هدف ما از عنوان آسیبهای استفاده کودک از موبایل، ترساندن شما نبود؛ بلکه میخواهیم به شما کمک کنیم این موضوع را واقعاً جدی بگیرید و درصدد یک مدیریت فوقالعاده بر بیایید. همچنین واقعیت آن است که موبایل و تبلت خوبیهایی هم دارند. از جمله آنکه تمرکز کودک را تقویت میکنند و بسیاری از بازیها، جنبه آموزشی دارند و میتوانند همراهی برای تربیت فرزندتان باشند. در هر صورت، محدودیتهایی را برای استفاده ایجاد کنید. در ایجاد این محدودیتها قاطع، اما مهربان باشید.
و در نهایت …
و در آخر، بهعنوان جمعبندی کوتاهی از این مطلب، لازم است بگوییم این هم از سیر تا پیاز استفاده کودک از موبایل و تبلت! سپاسگزاریم که وقت ارزشمندتان را برای خواندن این مطلب صرف کردید. شما چه تجربهای از مدیریت و محدود کردن استفاده از موبایل برای کودک دارید؟ در بخش نظرات با ما و دیگر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.